Aparatul Digestiv - Procese și Transformări
Digestia reprezintă totalitatea transformărilor mecanice, fizice și chimice la care sunt supuse alimentele pentru a rezulta nutrimentele. Acest proces complex se desfășoară în diferite segmente ale tubului digestiv.
În cavitatea bucală are loc masticația (proces mecanic), dizolvarea sării și zahărului (proces fizic) și atacul amidonului de către amilaza salivară (proces chimic). Se formează bolul alimentar care, prin deglutiție, trece în faringe, esofag și stomac.
În stomac, alimentele sunt mărunțite prin contracția mușchilor netezi și sunt amestecate cu sucul gastric. Acesta conține apă, mucus protector, acid clorhidric și enzime (pepsină, labferment, gelatinază, lipază). Se formează chimul gastric care trece în duoden.
Intestinul subțire este locul celei mai importante etape a digestiei. Aici acționează: bila (emulsionează lipidele), sucul pancreatic (conține tripsinp, chimotripsină, lipază, amilază) și sucul intestinal. Produși finali ai digestiei sunt aminoacizii, acizii grași și glicerina, și monozaharidele.
Absorbția intestinală reprezintă trecerea nutrimentelor în sânge și limfă. Aceasta poate fi pasivă (fără consum de energie) sau activă (cu consum de energie). Calciul se absoarbe împreună cu vitamina D, iar fierul cu vitamina C.
În intestinul gros au loc fermentația, putrefacția și absorbția apei și sărurilor minerale. Bacteriile simbionte produc vitaminele B și K. Rezultă fecalele care se elimină prin defecație.
Reține pentru examen! Bila, secretată de ficat, nu conține enzime dar are rol esențial în digestia lipidelor prin emulsionarea lor, stimularea lipazelor și facilitarea absorbției.
Bolile aparatului digestiv includ ciroza hepatică, litiaza biliară, enterocolita, stomatita, cariile dentare și pancreatita.